Un grup de pelerini români în perioada 22-28 mai se află în Țara Sfântă cu rugăciune în suflet și cu speranță.
Prima zi a fost dedicată rugăciunii și meditației la Biserica Sfântul Gheorghe din Lod, din orașul Nazaret, în care sunt cele două importante biserici închinate Bunei Vestiri.
A doua zi ne-a adus de asemenea momente unice, închinându-ne în mănăstirea Schimbarea la Față a Domnului de pe Muntele Tabor. Muntele Fericirilor, Tabgha și Capernaum, au fost alte locuri în care pelerinii s-au închinat cu evlavie.
În a treia zi, pelerinii au ajuns chiar în ajun de Înălțarea Domnului, pe Muntele Măslinilor, de unde acum doua milenii, Hristos S-a înălțat la cer.
Pelerinajul a continuat la mănăstirea carmelita “Pater noster”, la “Dominus Flevit”, după care am ajuns la Grădina Ghetsimani. În această grădină sunt doua biserici importante, prima este cea a Agoniei, unde Hristos după ce S-a rugat, a fost prins de păzitorii Templului și dus în cetate pentru a fi judecat, iar cealaltă este biserica Mormântul Maicii Domnului.
A doua parte a celei de-a treia zile de pelerinaj a fost destinată Muntelui Sion, acolo este Foișorul de Sus, Mormântul regelui David și biserica benedictina Adormirea Maicii Domnului.
A patra zi a programului nostru a continuat în deșert, la mănăstirile Sfinților Sava și Teodosie. Pelerinii au fost profund impresionați de frumusețea și încărcătura duhovnicească de acolo.
Participanții au avut bucuria să se închine și în biserica de pe “Câmpul Păstorilor” din Betleem. Ultimele două popasuri s-au făcut la Biserica Nașterii Domnului din Betleem și la Grota Laptelui.
A cincea zi a fost de asemenea specială, pentru că majoritatea pelerinilor fiind pentru prima dată în Țara Sfânta, au avut bucuria de a se întâlni cu Sfântul Ioan Iacob de la Neamț, în mănăstirea Hozeva. La Ierihon, participanții au avut prilejul de a se închina în biserica Așezământului Românesc și de a vizita frumosul centru de cazare pentru pelerini.
Mergând spre râul Iordan, pelerinii s-au oprit la două mănăstiri importante: Dudul lui Zaheu și Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan. Ziua s-a încheiat cu o scurtă oprire la Marea Moartă.
O zi specială a fost cea de-a șasea, deoarece participanții au ajuns pe Calea Crucii, parcurgând cele 14 opriri, până la Biserica Sfântului Mormânt. În fiecare paraclis, s-au citit Evanghelii și rugăciuni, prezentându-se date istorice și teologice despre cele vizitate.
În următoarea zi, pelerinii au participat la Sfânta Liturghie la Așezământul Românesc de la Ierusalim. În a doua parte a zilei, înainte de plecarea spre aeroport, pelerinii au mers la Ein Karem, locul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.