Un adevărat creștin este tot timpul în căutarea lui Dumnezeu, în căutarea vieții veșnice și a iubirii eterne. Tinerețea este cea mai potrivită perioadă a căutării lui Dumnezeu, deoarece confirmă pe deplin că este vârsta căutării și a marilor idealuri.
Tinerii fiind nemulțumiți de ce le oferă societatea modernă, bazată pe consum și profit material, sunt în continuă căutare duhovnicească. Biserica, urmând exemplul Mântuitorului Iisus Hristos, acordă o atenție deosebită tinerilor prin programe catehetice și misionare diversificate.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Asociaţia Studenţilor Teologi Ortodocşi (ASTO) a organizat, cu sprijinul Agenției de Pelerinaje al Patriarhiei Române, Basilica Travel, proiectul Istoria şi Geografia Mântuirii, în perioada 5-11 martie 2018.
De asemenea, în perioada 03-09 Decembrie 2018, Sectorul teologic-educațional al Administrației Patriarhale a organizat un pelerinaj în Țara Sfântă, adresat tinerilor care s-au implicat în proiecte organizate de Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor.
Prin intermediul acestui pelerinaj organizat de Biserică, tinerii au avut posibilitatea de a se cunoaşte mai bine și de a conștientiza moștenirea culturală și bogăția tradițiilor specifice spațiului Ortodoxiei. Întâlnirea cu locurile sfinte, cu icoanele și moaștele sfinţilor, cu persoane evlavioase a devenit izvor de bucurie, iubire, creştere şi îmbogăţire duhovnicească.
Tinerii au fost cazați la Aşezământul Românesc de la Ierihon, pentru a participa la programul liturgic, au avut ocazia de a se spovedi și împărtăşi, de a purta convorbiri duhovniceşti. Pacea şi bucuria adunate în inimi prin pelerinajul la Locurile Sfinte sunt duse de tineri în familiile lor, în parohii și în societate.
„De-a lungul întregului pelerinaj am trăit momente deosebite, de o încărcătură duhovnicească aparte, întărindu-se comuniunea dintre participanți. Au fost anumiți factori care au favorizat trăirea pelerinajului într-o stare de spirit deosebită, materializată prin trăiri înnoitoare pentru fiecare dintre participanți și consolidând legătura dintre noi, în duh de rugăciune și de comuniune sfântă.
Binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost resimțită de tinerii din diferite domenii, implicați în proiecte și activități ale Bisericii, fiind trăită cu conștiința unei răsplate și asumări din partea Bisericii, determinându-i și pe mai departe să se implice cu sinceritate și dăruire. Tinerii s-au raportat la pelerinaj, asumându-și condiția de pelerin, cu o adecvată pregătire corespunzătoare pentru a trăi cu folos duhovnicesc experiența de la Locurile Sfinte. Această atitudine este cu atât mai de apreciat, cu cât nu am întâlnit-o doar la tinerii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, ci și la tinerii care studiază și activează în alte domenii. Este încurajator și, în măsura posibilităților mele, am încercat să vin într-un mod cât mai empatic în întâmpinarea căutărilor curate și sincere ale tinerilor pelerini.
Un rol important l-a avut pregătirea cu profesionalism din partea Agenției Basilica Travel a programului pelerinajului, dar și prezența de excepție a ghidului, diac. Mihai Profiroiu, care a dovedit nu doar o pregătire impresionantă, ci și o trăire specială, transmițând în mod viu și autentic, nu doar informații, ci și convingeri existențiale.” d-l conf. dr. Adrian Lemeni – profesor în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti, consilier patriarhal onorific în cadrul Sectorului teologic-educaţional al Administraţiei Patriarhale.
„Am avut bucuria de a participa la un pelerinaj în Țara Sfântă, în perioada 3-9 decembrie 2018, alături de tineri din Biserică, împodobiți cu alese daruri duhovnicești și implicați în diverse activități de voluntariat. A fost o întâlnire a tinerilor în duh de rugăciune și de bucurie creștină: ne-am împărtășit la Sfânta Liturghie, săvârșită la Așezământul Românesc de la Ierihon și la Mormântul Domnului din Ierusalim, am rostit împreună rugăciunile de seară, de dimineață și Paraclisul Maicii Domnului, am ascultat cuvântul Evangheliei la locurile sfinte pe care a pășit Mântuitorul Iisus Hristos, ne-am întâlnit cu părinți duhovnicești, am cântat colinde, ne-am bucurat de prezența fiecăruia dintre tineri. Cu toții am apreciat dăruirea și profesionalismul reprezentanților Agenției de Pelerinaje Basilica Travel. Personal, consider că organizarea acestor pelerinaje pentru tineri este de mare importanță pentru descoperirea frumuseții și a bogăției Sfintei Evanghelii, pentru întărirea în credință și consolidarea legăturilor dintre tineri într-o lume în care aceștia se întâlnesc tot mai mult în mediul virtual.” Pr. George Jambore – inspector patriarhal în cadrul Sectorului teologic-educaţional.
„A fi pelerin în Țara Sfânta nu este nici mai mult nici mai puțin decât o mare binecuvântare. Încărcătura duhovnicească pe care o transmit acele locuri este unică și greu de cuprins în cuvinte. Fiecare om, are, probabil în viața sa, măcar o dată sentimentul că Dumnezeu și-a făcut loc în inima sa, însă, o dată ajuns, acolo Dumnezeu umple sufletul cu prezența Sa divină și cuprinde gândurile spre o altă dimensiune.
Ce m-a impresionat cel mai mult este faptul că, citind minunile din Evanghelie în momentul în care ne aflam în locul cu pricina, parcă simțeam noi înșine că suntem parte a ceea ce S-a întâmplat și că Dumnezeu săvârșea minunea în fața noastră.
Cu siguranță mare parte din trăirile avute în Țara Sfântă se datorează modului de prezentare ale părintelui ghid care a reușit ca la fiecare locaș sfânt să ne sădească în suflet un gând bun sau o simțire. Pe de altă parte, un aport important al prezentărilor făcute de părintele ghid l-a adus multitudinea de cunoștințe pe care acesta le deține, de la date istorice, geografice până la științe exacte.
Israelul poate fi numit, cu certitudine, Țara Sfântă, pentru că, deși există atât de multă diversitate prin conviețuirea laolaltă a culturilor și religiilor diferite, totuși Dumnezeu își face simțită prezența la orice pas.” – Elena Pintilie
„Pelerinajul în Țara Sfântă a reprezentat pentru mine un prilej de autodescoperire, de retrăire a evenimentelor biblice care au schimbat fața lumii. Am fost profund impresionată de măreția locurilor vizitate, de cunoştințele nemărginite ale ghidului nostru şi, nu în ultimul rând, de implicarea Agenției de Pelerinaje Basilica Travel.
Am avut parte de trăiri aparte şi de sentimente unice, păşind pe urmele Mântuitorului şi m-am întors acasă cu multă pace şi linişte sufletească. Într-o eră în care primează grijile cotidiene şi non-valorile, acest pelerinaj ne-a oferit posibilitatea să depăşim barierele impuse de tehnologie şi să ne conectăm unii cu ceilalți, alcătuind o unitate veritabilă.
Părintele îndrumator, împreună cu părintele diacon ne-au călăuzit în cele mai frumoase locuri şi am avut ocazia să călătorim în timp, în urmă cu 2000 de ani. Am petrecut timp de calitate alături de oameni cu acelaşi țel ca al meu, mântuirea, şi nu pot decât să mă simt binecuvântată pentru acest pelerinaj.” – Eliza-Ioana Husar
„Îmi e tare greu să vorbesc despre cum a fost pelerinajul din Ierusalim. Aceasta pentru că e foarte greu de redat în cuvinte ceea ce simte inima unui om atunci când se întâlneşte cu Dumnezeu.
În primul rând, atât posibilitatea de a merge în acest pelerinaj, cât şi darurile duhovniceşti primite acolo sunt toate binecuvântarea Domnului. Îmi dorisem cândva să ajung la Locurile Sfinte sau cel puțin la Sfântul Gheorghe, pentru că îmi e tare drag acest sfânt, dar nu am avut posibilitatea să o fac. Abia când nu aveam nicio „speranță”, m-a chemat Dumnezeu. Am înțeles atunci că nu oricând se ajunge în Israel. Şi nu oricum. „E necesară o pregătire”, ne-a spus domnul profesor Adrian Lemeni. Sinceră să fiu, am plecat total nepregătită. Nu mă învrednicisem cu rugăciunea sau cu citirea din Biblie. Şi cu toate acestea, mi-a rânduit Dumnezeu sa-L simt atât pe El, cât şi comuniunea cu sufletele de lângă mine. Au contat foarte mult momentele de rugăciune pe care le-am avut împreună, Spovedania şi Împărtăşania. Acestea ne-au unit în duh şi ne-au adâncit în simțirea lui Dumnezeu.
Acest pelerinaj ne-a îmbogățit şi cunoştințele. Una este doar să citeşti şi alta este să păşeşti prin acele locuri, să le vezi, să le „experimentezi” cu propria piele. Tot ceea ce am văzut s-a întipărit adânc în mine. Însă, ceea ce nu voi putea uita niciodată este sentimentul chemării lui Dumnezeu, care domină acele locuri. Chemarea lui Dumnezeu şi existența Lui în noi. Voi fi veşnic recunoscătoare pentru un asemenea dar primit de la Dumnezeu şi de la oameni.” – Ioana Sîrbu
„În călătoria pe urmele Mântuitorului și a apostolilor Săi am înțeles cu adevărat ce înseamnă „pelerinajul„. Locurile sfinte pe care le-am vizitat mi-au rămas profund întipărite în minte și în suflet. Pelerinajul în Țara Sfântă mi-a oferit ocazia de a mă deconecta de la o lume agitată în care ne robotizăm tot mai mult și de a mă conecta la o altă realitate, o realitate dumnezeiască. Am simțit în fiecare loc și în fiecare piatră o energie aparte, revărsări ale puterii Duhului Sfânt. Am trăit momente înălțătoare când am participat cu toții la Sfânta Liturghie de la miezul nopții la Sfântul Mormânt. A fost un moment de comuniune. Ne-am împărtășit cu Hristos și pentru Hristos, ortodocși de pretutindeni. Calitatea acestei experiente a fost influențată de oamenii cu care am legat o prietenie specială.
Acest pelerinaj a dat sens și viață tuturor cunoștințelor adunate în timpul facultății de Teologie și m-a ajutat sa îmi întăresc credința. M-aș întoarce ori de câte ori aș avea ocazia.”– Iordache Andrei
„Văzute prin ochii a mii de pelerini în fiecare an și descrise apoi în cuvinte izvorâte din inima lor marcată de o putere duhovnicească, Locurile Sfinte sunt înțelese cu adevărat când picioarele tale pășesc pe urmele Mântuitorului.
Pelerinajul în Țara Sfântă mi-a oferit experiențe și trăiri de neuitat, locuri speciale care au lăsat urme adânci în sufletul meu. Fără să realizez, am uitat ușor de realitatea superficială și zgomotul care mă înconjoară în fiecare zi, de orele grăbite și de tehnologie, descoperind lumea sfinților, a martirilor, a proorocilor, a Fecioarei Maria și a Mântuitorului Iisus Hristos.
Împreună cu oameni deosebiți, înainte de marele praznic al Nașterii Domnului, colindele învățate în copilărie au răsunat anul acesta în biserica din Betleem, iar mâinile au atins steaua cea mai importantă a creștinilor, din Peștera Nașterii. Cum să nu îți bată inima de bucurie și emoția să te înalțe?
Imaginea părintelui cu biblia în mână și cuvintele rostite în toate locurile vizitate, troparele cântate, mirosul mirelui de pe Piatra Ungerii și al sângelui sfinților martiri din pustiul Hozevei, atingerea moaștelor, icoanelor și a locului Răstignirii Mântuitorului, Sfânta Împărtășanie de la Biserica Sfântului Mormânt; toate cele 5 simțuri activate în momente unice.” – Lorena-Elena Șandru
„Nu cred că pot să exprim în cuvinte cât de mult a însemnat experiența acestui pelerinaj pentru mine. Totul a fost trăit, începând cu emoțiile dinaintea plecării și cu dorința de a fi vrednică pentru a vedea locurile unde s-a desfășurat și a început Viața. Am vizitat foarte multe locuri, dar cele care mi-au rămas cel mai profund în suflet sunt Drumul Crucii, participarea la Liturghia de la Sfântul Mormânt și Nazaretul. Pe Drumul Crucii am înțeles că nu există ascultare mai mare ca cea pe care făcut-o Hristos. M-am întrebat cum se poate ca în societatea de astăzi din ce în ce mai multe persoane să susțină că sunt atee și să pună toată puterea în mâinile omului. Cum poți să nu crezi, când locurile vorbesc și cine ar putea să fie la fel de blând, pedepsit fiind pentru ceva ce nu a făcut? Nu mi-a venit să cred că pe acest drum, oamenii au amenajat acum piețe și că pot circula zilnic. La Liturghia de la miezul nopții nu am simțit timpul, doar bucurie precum cea din noaptea Învierii și comuniunea din momentul rostirii rugăciunii Tatăl Nostru. Dacă cele de mai sus m-au impresionat prin măreția momentului, în Nazaret, am văzut simplitatea locului și gingășia Maicii Domnului care s-a lăsat în voia lui Dumnezeu. Nu în ultimul rând, m-am bucurat foarte mult de oamenii cu care am pornit la drum și cu ajutorul cărora am realizat cât de mult ne seamănă credința.” – Mihăilă Alexandra-Maria
„Prin rânduiala lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la începutul lunii decembrie am putut participa la unul dintre cele mai ziditoare de suflet momente din viața oricărui creștin. Pelerinajul în Țara Sfântă nu a constat doar într-un drum pe care l-am parcurs fizic dintr-un loc în altul, ci a reprezentat o călătorie lăuntrică, avându-l ca ghid nevăzut pe Mântuitorul Iisus Hrisos. Astfel încât, în doar cateva zile simți cum trăiești cele mai importante evenimente din istoria mântuirii neamului omenesc, într-un mod personal precum ai fi fost prezent în acel spațiu și timp când au avut loc. Pornind de la Betleem, acolo unde s-a născut Mântuitorul, continuând cu Cana Galileii, Muntele Fericirilor și Marea Galileii, până în cetatea Ierusalimului pe drumul sfintelor pătimiri, până pe Golgota și culminând cu Sfântul Mormânt, fiecare loc vizitat împarte fiecărui pelerin din încărcătura sa duhovnicească și lasă în inimă un dor datorită căruia îți faci promisiunea că vei mai reveni. Ca în orice călătorie un rol absolut necesar îl constituie hrana, dar cum această călătorie era una sufletească, hrana de care am avut nevoie a fost reprezentată de rugăciune și slujbele săvârșite împreună la începutul și la sfârșitul zilei. Dăm multumire lui Dumnezeu și celor ce au organizat acest pelerinaj în cadrul căruia L-am descoperit pe Hristos și pe noi înșine odată cu El.” – Mihăiță Marin
„Potrivit naturii sale, omul caută mai departe de superficialitatea lumii în care trăiește. Ierusalimul, prin sfințenia locurilor sale, răspunde acestei căutări, întipărind în sufletul pelerinului bucurii profunde, trăiri duhovnicești autentice și certitudinea vieții veșnice, a învierii întru Hristos. Bogăția informațiilor primite și harisma cu care acestea au fost împărtășite de către ghidul grupului au plinit experiența senzorială și au făcut din acest pelerinaj o oază de cultură, un parcurs plin de daruri spirituale lăuntrice și un moment de comuniune.
Într- un mozaic al popoarelor orientale, am experimentat, împreună cu grupul de tineri pelerini, puterea, demnitatea și îndârjirea Ortodoxiei, acum, la sfârșit de Centenar, mărturisindu-l pe Hristos indiferent de contextul în care ne-am aflat, prin citirea Evangheliilor la locurilor vizitate, prin cântări de laudă aduse Domnului Hristos, Maicii Sale și tuturor sfinților. Cu adevărat înălțător!
Suntem recunoscători pentru această oportunitate și nădăjduim că, atunci când va rândui Bunul Dumnezeu, ne vom întoarce la Ierusalim să mulțumim pentru darurile primite și să reumplem sufletul nostru de statornicie și dragoste întru Hristos.
Cu gânduri de bucurie, încurajăm cu stăruință derularea lui pe mai departe și felicităm din suflet această inițiativă.” Haralambie și Theodora Puescu