Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte, astăzi, 21 noiembrie 2015, Intrarea în biserică a Maicii Domnului. În această zi, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a oficiat, împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București, înconjurați de un sobor de preoţi şi diaconi.
Maica Domnului este model pentru toți cei care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și îl fac roditor
În cuvântul de învățătură rostit după citirea Pericopei Evanghelice, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că Maica Domnului este model pentru toți cei care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și îl fac roditor, după cum ea a ascultat Cuvântul lui Dumnezeu și s-a învrednicit ca din omenitatea ei, Dumnezeu Cuvântul cel Veșnic să se întrupeze și să se nască în lume ca Om și Mântuitor al lumii. De asemenea, Patriarhul României a mai spus că Evanghelia de astăzi ne arată că Maica Domnului este fericită întrucât a dat naștere lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, care se naște veșnic din Tată fără mamă și care s-a Născut în lume în timp din mamă fără tată. De aceea, Maica Domnului, Icoana Vie a Bisericii, este model celor care ascultă Cuvântul lui Dumnezeu din Sfânta Evanghelie și îl împlinesc în viața lor, în gândul lor curat, în cuvintele lor bune și în faptele lor milostive.
Maica Domnului este Icoana Vie a Bisericii
„Taina legăturii dintre Fiul și Maica Sa și legătura dintre Maica Domnului și Biserică, ne arată că Maica Domnului este Icoana Vie a Bisericii și noi, în timpul anului bisericesc, o pomenim adesea. Avem în calendarul nostru nouă zile de pomenire a Maicii Domnului, dintre care cinci sunt înscrise cu culoare roșie în calendar. Sărbătoarea Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este una mai tardivă din secolul al VIII-lea, însă are o semnificație deosebită și pentru că este plasată în Postul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. Este o sărbătoare care ne vorbește despre copilăria Maicii Domnului, ce a făcut ea de la vârsta de 3 ani până la vârsta de 15 ani. Sfânta Scriptură nu spune nimic despre această perioadă, dar Sfânta Tradiție ne arată că Maica Domnului a fost rodul rugăciunilor lui Ioachim și Ana”, a mai spus Preafericirea Sa.
Trebuie să intensificăm în această perioadă rugăciunea, prezența în Biserică, spovedania și împărtășania și faptele de milostenie
Preafericitul Părinte Daniel a evidențiat faptul că această sărbătoare are un înțeles duhovnicesc pentru pregătirea noastră, de a-L primi în peștera trupului nostru și în ieslea sufletului nostru pe Mântuitorul Iisus Hristos la sărbătoarea Nașterii Sale: „După cum Maica Domnului s-a pregătit să primească pe Dumnezeu cel Veșnic în viața ei, tot așa și noi ne pregătim pentru ca Hristos să se nască prin lucrarea Duhului Sfânt în viața noastră, prin virtuți. Așa cum Maica Domnului s-a pregătit prin post, rugăciune, ascultarea cuvântului Sfintei Scripturi, săvârșirea lucrărilor de înfrumusețare a Templului, arătând smerenie, ascultare și priveghere multă, astfel și noi trebuie să intensificăm în această perioadă rugăciunea, prezența în Biserică, spovedania, împărtășania și faptele de milostenie. În acest fel ne pregătim să devenim și noi «Biserică Sfințită», loc în care Hristos Domnul luminează viața noastră cu prezența Lui și ne aduce bucuria Duhului Sfânt”.
De la o vârstă fragedă copiilor trebuie să li se arate că Dumnezeu îi iubește și că sunt un dar al lui Dumnezeu pentru părinți
Sărbătoarea de astăzi, a mai subliniat Preafericirea Sa, ne îndeamnă să creștem copiii în iubirea lui Dumnezeu și a semenilor: „Această sărbătoare este o lumină deosebită pentru modul cum trebuie părinții să-și crească pruncii, pentru felul cum trebuie să îi educăm pe copii. Cea dintâi educație este educația religioasă, educația evlaviei, a credinței, a rugăciunii și a îmbinării rugăciunii cu munca, a îmbinării smereniei cu efortul de dezvoltare a gândirii și a simțului practic pentru viață. În general, școlile evreiești nu erau doar teoretice, ci aveau și un aspect foarte practic legat de viață, de întărirea comunității și de întărirea credinciosului în credință și în comuniunea sa cu Dumnezeu și cu semenii. De la o vârstă fragedă copiilor trebuie să li se arate că Dumnezeu îi iubește, că părinții îi consideră nu un simplu produs accidental biologic, ci darul lui Dumnezeu pentru ei. Când copiii sunt mai ales rezultatul rugăciunilor atunci ei trebuie să crească în atmosfera de rugăciune, de binecuvântare și bucurie duhovnicească, de comuniune cu obștea credincioșilor și mai ales în iubire față de Dumnezeu și față de semeni”.
Rugăciuni pentru persoanele decedate în urma incendiului din Clubul Colectiv din București și în atentatele de la Paris și Mali
La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a amintit faptul că în această zi de mare sărbătoare a Intrării în Biserică a Maicii Domnului am pomenit în rugăciunile noastre pe cei care au decedat în urma incendiului din Clubul Colectiv din București, dar și pe cei care au decedat în atentatele de la Paris și din Mali. Este mare nevoie de rugăciune și pentru cei care sunt răniți, care se află în spitale, pentru însănătoșirea lor și pentru ajutorarea familiilor celor îndoliați și celor îndurerați. De aceea, noi am continuat colecta pe care Sfântul Sinod a solicitat-o în această perioadă a Postului Crăciunului, iar din acești bani care se adună vom ajuta pe cei care au de suferit din cauza incendiului, dar și pe cei care se află în nevoie, în stare foarte dificilă.
– See more at:
http://basilica.ro/maica-domnului-este-model-pentru-toi-cei-care-asculta-cuvantul-lui-dumnezeu-110646.html#sthash.VEGXnOAA.dpuf
Sursa:
basilica.ro si trinitastv.ro