PELERINAJ ÎN MACEDONIA – ALBANIA – MUNTENEGRU – CROAȚIA – SERBIA | Mai – Septembrie 2025
15 – 25 mai, 12 – 22 iunie, 23 iunie – 03 iulie, 18 – 28 septembrie, 20 – 30 septembrie
2025
(11 zile / 10 nopți)
ZIUA 1 (650 km): Plecare din Bucureşti la ora 06.30 de la Baza Dealului Patriarhiei (crucea Sfântului Constantin Brâncoveanu) pe ruta Giurgiu – Ruse – Sofia – Krivca Palanca – Skopje (capitala Macedoniei, teritoriul orașului a fost populat încă din anii 4000 î.Hr.; rămășitele unei așezări din neolitic fiind găsite în Cetatea Skopje. Orasul este situat pe cursul superior al râului Vardar. Denumirea Scupi are semnificația de colibă, bordei, obor). Cazare Skopje.
ZIUA 2: Mic dejun. Tur pietonal în capitala Macedoniei: Catedrala Sfântul Clement (este cea mai mare biserică ortodoxă din Macedonia, construcția catedralei a început în anul 1972) – Fortăreaţa Kale (sec 4 Î.Hr. – cea mai veche aşezare datând din Epoca Bronzului. Fortificaţiile datează din timpul împăratului Justinian I) – Moscheea Mustafa Pasha (ridicată în 1492, privire exterioară) – Biserica Sveti Spas (sec XVII-XVIII) – trecere prin Vechiul Bazar – Daut Pashin Amam (sec. XV – vechea baie publică, vedere exterioară) – Podul de Piatră (sec VI, simbolul oraşului Skopje) – Memorialul Maica Tereza (născută în 1910 în Skopje, călugăriță catolică de origine albaneză care a fondat ordinul Misionarii Carității în Kolkata (Calcutta), India în 1950. A primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 1979. A fost beatificată de Biserica Catolică în 19 octombrie 2003). Timp liber pentru cumpărături în Bazar. Cazare Skopje.
ZIUA 3 (230 km): Mic dejun. Vizitarea Mănăstirii Sfântul Pantelimon Nerezi (biserică bizantină construită în anul 1164 la o altitudine de 771 de metri). Deplasare spre Canionul Matka (se traduce prin pântece, localizat la vest de Skopje, ocupă o suprafață de cca. 5000 hectare, fiind una dintre cele mai cunoscute atracții turistice ale Macedoniei. Adăpostește mai multe mânâstiri, între care Mănăstirea Sfântul Andrei, în defileul Râului Treska, Mănăstirea Matka și Mănăstirea Sfântul Nicolae). Plimbare cca. 1km până la Mănăstirea Sfântul Andrei (1388). Plecare spre Ohrid. Cazare Ohrid / Sf. Ştefan.
ZIUA 4: Mic dejun. Ohrid (supranumit “Ierusalimul din Balcani”, are 365 biserici, câte una pentru fiecare zi a anulaui) – tur pietonal: Biserica Sfânta Sofia (unul dintre cele mai importante monumente ale Macedoniei, deoarece adăpostește elemente de arhitectură din Epoca Mijlocie. Biserica a fost construită în timpul Primului Imperiu Bulgar, inițial ca biserică sinodală a Bisericii Ortodoxe Bulgare, apoi ca Arhiepiscopie a Ohridului. În timpul ocupației otomane a fost transforată în moschee. Interiorul bisericii pastrează fresce din sec. XI. Biserica Sfânta Sofia apare pe bancnota de 1000 dinari), Teatrul Antic (sec II Î.Hr., este singurul din țară care datează din perioada Elenistică. În timpul romanilor se organizau aici lupte cu gladiatori și execuții ale creștinilor. De aceea după Imperiul Roman a fost abandonat și acoperit de către localnici și accidental descoperit în anii ’80. Acum au loc evenimente culturale, cum ar fi spectacole ale Baletului Balșoi sau concerte, cum ar fi concertului lui Jose Carreras), Mănăstirea Bogorodica Prilevlepta (1295, are o pictură excepţională), Fortăreaţa Samuel (sec.X, ridicată pe ruinele unei cetăţi din sec. III Î.Hr.), Biserica Sfântul Clement şi Sfântul Pantelimon (reconstruită în 2002 pe ruinele bisericii din sec. IV şi IX , adăposteşte moaştele Sfântului Clement, ucenic al Sfinților Chiril și Metodie) şi site-ul arheologic Plaosnik (ruine ale unei basilici vechi din sec. V, mozaicuri, etc), Biserica Sfântul Ioan Kaneo (are hramul Sfântului Ev.Ioan, biserica este așezată pe o stâncă deasupra Lacului Ohrid. Datează din sec. XIII), Copacul Sfântului Clement. Timp liber. Cazare Ohrid / Sf. Ştefan.
ZIUA 5 (165 km): Mic dejun. Vizitarea Mănăstirii Sfântul Naum (Sfântul Naum a construit această mănăstire spre sfârșitul vieții sale, în anul 910, închinată Sf. Arhanghel Mihail, aici a fost și îngropat. Mai târziu, nu se cunoaște motivul, a fost demolată și reconstruită în 1631). Deplasare Tirana, se viziteaza Catedrala Invierea Domnului (a treia ca mărime din Europa, este formată din biserica principală, paraclis, clopotnița, sediul Sfântului Sinod si un Centru cultural), Piața Skanderberg, Moscheea Etem Bey, Turnul cu Ceas, Academia de Arte Frumoase și Universitatea. Cazare Tirana.
ZIUA 6 (200 km): Mic dejun. Plecare spre Muntenegru. Oprire în Durres, se vizitează Centrul Vechi cu Amfiteatrul Roman (a fost construit la începutul sec. II î.Hr., avea o capacitate de 20.000 oameni, aici au avut loc diferite evenimente până în sec. IV, când în urma unui cutremur din 345/346 a fost distrus. În cea de-a doua jumătate a sec. IV pe acest loc a fost construită o biserică creștină, decorată cu fresce, iar mai tîrziu, în sec.VI au fost adăugate mozaicuri. Amfiteatrul a fost complet acoperit în sec. XVI în timpul Imperiul Otoman și descoperit abia în anul 1960) și Turnul Venețian (în Durres a fost construită o fortăreață în sec. VI, una dintre cele mai puternice de-a lungul țărmului Adriaticii, a fost reconstruită în prima jumătate a sec. XV când orașul era sub stăpânire Republicii Venețiene). În drumul spre Muntenegru trecere pe lângă orașul Shkoder și Lacul Skadar, cel mai mare lac din Balcani. Cazare litoral Muntenegru.
ZIUA 7 (260 km): Mic dejun. Deplasare spre Dubrovnik în Croația. Dubrovnik (oraș – cetate depre care în Evul Mediu, o perioadă îndelungată s-a crezut că este imposibil de cucerit. Nici măcar turcii, care în secolul XV au ocupat centrul și estul Europei, nu au reușit să străpungă zidurile înalte de 25 de metri. În caz de pericol, locuitorii orașului primeau ajutor și provizii pe mare. Așezarea a devenit o enclavă creștină în Balcanii contropiți de turci. Întreaga structură a orașului vechi din Dubrovnik (Stari Grad), ridicată pe o peninsulă stîncoasă, a fost inclus în anul 1979 pe lista UNESCO). Se vizitează Cetatea, zidurile orașului vechi, Catedrala, Biserica Sf. Vlaho (patronul orașului, a fost un episcop în Sebasteia, astăzi Sivas în Turcia, Sfântul Vlasie este prăznuit de Biserica Ortodoxă în ziua de 11 februarie. O parte din sfintele moaște ale sfântului au fost aduse aici după anul 972. Capul sfântului este păstrat în Mănăstirea Constamonitu, din Sfântul Munte Athos), Palatul Rectorilor (construit in 1441), Turnul cu Ceas (datează din sec. XV). Deplasare spre Kotor (vechiul port mediteranean din Kotor este înconjurat de un zid impresionant construit în timpul Republicii Veneției care reflectă influența venețiană în rândul arhitecturii se vizitează Orașul Vechi cu zidurile cetății, Mănăstirea Franciscană. Timp liber în Cetate. Cazare litoral Muntenegru.
ZIUA 8 (240 km): Mic dejun. Deplasare spre Kotor (vechiul port mediteranean din Kotor este înconjurat de un zid impresionant construit în timpul Republicii Veneției care reflectă influența venețiană în rândul arhitecturii. Golful Kotor (Boka Kotorska), unul dintre cele mai mari din Marea Adriatică, este numit uneori cel mai sudic fiord din Europa. Golful are o lungime de circa 28 km, țărmul care îl înconjoară având o lungime de circa 107 km). Deplasare spre Cetinje, capitala istorică a Muntenegrului, în care se află și reședința oficială a președintelui muntenegrean, închinare în Mănăstirea Cetinje, adăpostește mâna dreaptă a Sfântului Ioan Botezătorul. Plecare spre Podgorița, cazare.
ZIUA 9 (460 km): Mic dejun. Plecare spre Serbia, închinare în Mănăstirea Moraca (situată pe Valea Râului Moraca, a fost ridicată în anul 1252, după cum este gravat în interiorul bisericii, are hramul Adormirii Maicii Domnului. În cadrul mănăstirii mai este și o bisericuță închinată Sfântului Nicolae). Se continuă drumul spre Serbia pe lăngă Canionul Tara (al doilea ca mărime după Grand Canion din SUA). În Serbia închinare în Mănăstirea Lelic (Biserica din Lelic a fost construită în anul 1929 de către Sfântul Ierarh Nicolae Velimirovici. Abia în anul 1997 această biserică va fi numită mănăstire. Biserica mănăstirii este închinată Sfântului Nicolae, adăpostește moaştele Sfântului Nicolae Velimirovici, un sfânt al veacului nostru. Sfintele sale moaște au fost aduse din America, unde sfântul a fost înmormântat). Deplasare spre Belgrad (capitala și cel mai mare oraș al Serbiei, este situat la confluența dintre Râul Sava și Dunăre, două căi navigabile internaționale, unde Câmpia Panonică întâlnește Balcanii). Cazare Belgrad.
ZIUA 10: Mic dejun. Tur pietonal în Belgrad – Fortăreaţa (Kalemegdan) cu cele două biserici Sfânta Parascheva şi Ruzica – Biserica Adormirii Maicii Domnului (cea mai veche biserica a Belgradului), Catedrala Sfântul Arhanghel Mihail (sec. XIII), Catedrala Sfântul Sava (ridicată pe locul unde au fost arse în 1595 moaştele Sfântului Sava), Biserica Sfântul Marcu (sec. XIX). Timp liber la dispoziţie – plimbare pe celebra stradă Knez Mihailova (prima stradă construită în Belgrad). Cazare Belgrad.
ZIUA 11 (600 km): Mic dejun. Plecare spre țară pe traseul Belgrad – Drobeta Turnu Severin – Craiova – Piteşti – București, sosire la baza Dealului Patriarhiei în funcție de traficul auto și formalitățile vamale.
TARIF: 885 EURO / pers. cazare în cameră dublă grup minim 40 persoane
SUPLIMENT SINGLE: 380 EURO
Agentia nu se obliga sa gaseasca partaj in camera dubla persoanelor care calatoresc singure.
AVANS MINIM:
-
– 200 EURO/PERS. în termen de 3 zile de la data rezervării, diferența se achită maxim cu 30 zile înainte de data plecării;
-
– SUMA INTEGRALA pentru rezervări efectuate cu mai puțin de 30 zile înainte de data plecării.
VARSTA(ani) |
DENUMIRE |
REDUCERE |
CONDITII ACORDARE REDUCERE |
0 – 1.99 |
infant |
GRATUIT |
Cazarea se face in camera dubla,in pat cu doi adulti |
2 – 11.99 |
copil |
90 EURO |
Cazarea se face in camera cu doi adulti |
SUPLIMENT GRUP:
-
grup minim 30 – 34 pers. – tariful se majorează cu 170 EURO/pers.
-
grup minim 35 – 39 pers. – tariful se majorează cu 80 EURO/pers.
SERVICII INCLUSE:
– Transport cu autocar clasificat
– 10 nopţi cazare în camere duble în hotel 3* (clasificare locală) cu 10 mic dejun
– însoţitor de grup preot/ teolog
SERVICII NEINCLUSE:
– intrările la obiective: aprox. 100 Euro/pers.
– asigurare medicală
– asigurarea storno – facultativă (asigurare de anulare a călătoriei, se achită în lei la cursul zilei şi se încheie la semnarea contractului de comercializare a pachetului de servicii turitice, în pachet cu asigurarea medicală de călătorie)
ACTE NECESARE: carte de identitate valabilă sau paşaport valabil 6 luni de la data întoarcerii în ţară.
NOTĂ
– Autoritătile vamale isi rezervă dreptul de a refuza intrarea pe teritoriul statului a oricarei persoane care nu prezintă suficientă incredere chiar dacă aceasta a obtinut acordul pentru obtinerea vizei turistice. Agentia de turism nu poate fi facută răspunzatoare pentru astfel de situatii ce nu pot fi depistate anterior plecării. Turistul isi asumă riscurile de a-i fi refuzată intrarea si de aceea este obligat să informeze agentia asupra oricarui incident petrecut vreodată in afara granitelor României, precum si asupra oricarei tangente pe care o are cu statele in care are loc desfasurarea pelerinajului.
– Minorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii pentru a fi lăsaţi să iasă din ţară: să călătorească cu cel puţin un adult însoţitor; să aibă asupra lor acordul ambilor părinţi (sau al părintelui care nu-i însoţeşte) legalizat la notariat; adultul care-i însoţeste, în cazul în care acesta nu este unul dintre părinţi, trebuie să aibă cazier judiciar pe care să-l prezinte la frontieră).
– În cazul în care autoritățile locale solicită prezentarea unui rezultat negativ al unui test PCR / dovadă vaccin sau solicită la intrarea în țară efectuarea unui test/ vaccin, agenția de turism nu include eventualele costuri în contravaloarea pelerinajului si nici nu este răspunzătoare pentru un eventual rezultat pozitiv și interzicerea intrării în țară. De asemenea agenția nu este răspunzătoare pentru refuzul turistului de a fi testat / vaccinat.
– Programul actiunii poate fi modificat de către conducatorul de grup, ca ordine de desfăşurare sau se pot înlocui unele obiective sau hoteluri in functie de anumite situatii speciale.
– Categoria hotelurilor este cea oficială pentru Macedonia, Albania, Muntenegru și Sebia.
– Așezarea in autocar se face incepand cu bancheta a doua, in functie de data achitarii avansului si semnarii (intocmirii) contractului.
– În zilele cu tur pietonal, autocarul nu se deplasează.
– Distributia camerelor la hotel se face de catre receptia acestuia; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie, asistat de insotitorul de grup.
– Pentru anumite facilitati din hotel sau din camera, hotelierul poate solicita taxe suplimentare (minibar/frigider, seif etc.); in momentul sosirii la hotel solicitati receptionerului sa va informeze cu exactitate asupra lor.
– Agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure.
– Prezentul document constituie anexa la contractul de prestari servicii.