
În perioada 5-16 iulie, un grup de pelerini români se află în Rusia, călătorind la locurile sfinte de aici.
Prima zi de pelerinaj s-a desfășurat în Moscova, începând cu rugăciuni în biserica Sfântul Nicolae în care se află spre închinare icoana Maicii Domnului din Vladimir. Galeriile Tretiakov, o impresionantă colecție de icoane din intervalul secolelor XII-XIX, printre acestea și o serie din picturile lui Andrei Rubliov. Tablouri și sculpturi, precum și alte lucrări de artă au fost admirate în cadrul Galeriilor de către participanți, fiind foarte încântați de cele admirate.
Piața Roșie cu o serie de clădiri și biserici au fost alte locuri importante care au deschis acest program de pelerinaj.
Pelerinajul a continuat cu alte momente unice. După rugăciunile de dimineață am plecat spre mănăstirea Donskoi, unde sunt Moaștele Sf. Tihon. Am plecat apoi spre Kremlin, unde am făcut un tur în interiorul grandiosului ansamblu. Am început cu cele 3 catedrale importante, iar înainte de plecare am vizitat muzeul din interiorul Palatului istoric Patriarhal.
În a doua parte a zilei am ajuns la mănăstirea Sretenk, unde este o copie a Giulgiului de la Torino, o părticică din moaștele Sfintei Maria Egipteanca și moaștele Sf. Ilarion.
Ultimul locaș din programul celei de-a doua zile a fost mănăstirea Pocrovsk, unde ne-am închinat la moaștele Sf. Cuv. Matrona. A patra zi a pelerinajului s-a desfășurat în orașul Vladimir, prima capitala a Rusiei, unde ne-am închinat in Catedrala Adormirii Maicii Domnului. De la Vladimir am plecat spre Diveevo.
Pelerinajul a continuat Sfânta Liturghie în Mănăstirea Diveevo unde sunt moaștele Sfântului Serafim de Sarov.
După sfânta slujbă am vizitat ansamblu monastic compus din patru biserici impunătoare, care sunt simbol al credinței pravoslavnice. Bisericile: Kazanskaia, Sfânta Treime, Schimbarea la Față și Buna Vestire. De aici am plecat la izvorul Sfântului Serafim, am participat la Vecernie și la provesiunea de pe Kanavka.
Pelerinajul a continuat în orașul Serghiev Posad, unde cu emoții și bucurie am intrat în Lavra Sfântului Serghie de Radonej. Ne-am amintit viața sfântului închinându-ne la racla cu sfintele sale moaște. Ne-am închinat în cele 3 biserici importante, unde am ajuns și la moaștele altor propovăduitori și întăritori ai credinței în pământul rusesc. Am admirat clopotnița înalta de 88 m, unde se află și clopotul mare, ce cântărește peste 72 tone. Reședința Patriarhală din mănăstire și celelalte clădiri în stilul barocului moscovit, au fost de asemenea locuri pe care pelerinii le-au admirat.
Cei mai harnici dintre pelerini au făcut efortul să fie dimineața la Sf. Liturghie, a fost o stare înălțătoare și profund duhovnicească, iar corala care oferea răspunsurile a fost deosebita.
Nu puteam să plecăm din orașul Sf. Serghie fără să vorbim cu pelerinii despre persoana titanică a teologiei secolului al XX-lea, Părintele martir Pavel Florenski. Am văzut placa, comemorativă și crucea ridicată lângă locuința părintelui.
Am ajuns și la Biserica Sfânta Sofia din orașul cel mai vechi conform documentelor bizantine, Veliki Novgorod.
Pelerinii noștri au ajuns în prima așezare atestată documentar din Rusia, orașul Novgorod. Aici am participat la Sfânta Liturghie și ne-am închinat la icoana făcatoare de minuni, Maica Domnului a Semnului, în Catedrala Sfânta Sofia.
Ne-am îndreptat în orașul Sankt Petersburg, unde ne-am închinat în Lavra Sf. Alexandru Nevsky.
Catedrala Sf. Sofia si Biserica Sf. Nicolae din Sankt Petersburg sunt alte locașuri sfinte importante în itinerariul nostru.