În perioada 27 iulie – 8 august, 40 de pelerini desfășoară un pelerinaj istoric în Țările Nordice, prin agenția de lângă inima lor, BASILICA TRAVEL, primul spre aceasta destinație! Descoperim împreună sfinții scandinavi, locuri încărcate de istorie, culturi diferite și peisaje de nedescris.
Am aflat Cracovia, capitala istorică a Poloniei cu Palatul și Catedrala de pe dealul Wawel, care, de 900 de ani este un sanctuar național polonez și în mod tradițional a servit ca loc de încoronare a monarhilor polonezi precum Catedrala Arhidiecezei de Cracovia. Papa Ioan Paul al II-lea a oferit prima sa Liturghie în calitate de preot în cripta catedralei la 2 noiembrie 1946 și Varșovia, actuala capitală cu centrul istoric ce a fost înscris în anul 1980 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Am vizitat castelul ce deține un număr mare de săli de primire, printre care: o sală de bal în stil baroc, o galerie și o capelă. Pictura lui Marcello Bacciarelli, care se află în vechea sală de audiențe, a fost restaurată pe baza imaginilor unei fotografii, intenția restauratorilor fiind aceea de a readuce la lumină o perioadă plină de înflorire a culturii, științei, comerțului. Capela privată, cu o cupolă incasetată, căreia Domenico Merlini i-a găsit o formulare arhitectonică deosebit de expresivă, este susținută pe pilaștri liberi, ceea ce corespunde unui nou curent, care, în acea perioadă pătrundea, cu forță, în peisajul arhitectonic european: clasicismul. Seria de lucrări care au adăugat noi elemente acestei construcții se încheie odată cu anul 1644, când Coloana lui Sigismund suferă o nouă modificare, în stil baroc, după care își reia vechiul său loc, în Piața Palatului.
Interioarele somptuoase și decorațiunile elegante, de o deosebită originalitate, au fost create între anii 1770-1786, după planurile lui Domenico Merlini, în timpul domniei ultimului rege polon, Stanislaw August Poniatowski. Castelul regal avea legătură subterană cu catedrala Sf. Ioan, care se invecinește cu curtea castelului regal.
Am descoperit capitala suediei, Stockholmul, cu Catedrala orasului, Palatul Regal care este unul dintre cele mai frumoase palate din Nordul Europei.
O cetate cu un turn de apărare se află pe locul acestui palat înca din secolele 10-11. Sub domnia lui Birger Jarl, legendarul fondator al orașului Stockholm, structura a evoluat într-un castel, în timpul secolului al 13-lea. Mai târziu, în secolul al 16-lea, când un turn mare a fost înălțat, castelul a început să fie cunoscut sub numele de Tre Kronor, după cele trei coroane aurii care decorau acest turn. În deceniile ce au urmat, sub domnia lui Johan al III-lea, castelul a fost transformat într-o reședință regală în stil renascentist. Castelul a fost redecorat la mijlocul secolului al 17-lea odată cu reconstrucția aripii de nord după un proiect în stil baroc al lui Nicodemus Tessin cel Tânăr. Această aripă a fost singura care a mai rămas în picioare după incendiul din 1697 care a transformat cea mai mare parte a castelului în ruină. Planurile de restaurare au fost finalizate în 1754, Adolf Frederick fiind primul rege care s-a mutat aici.
Nicodemus Tessin cel Tânăr a construit Palatul Regal în jurul unei curți rectangulare. Exteriorul avea un design în stil baroc cu elemente renascentiste. În partea estică se găsește o mică grădina, Logarden; în partea vestică se ajunge printr-o curte exterioară înconjurată de coloane dispuse în semicerc – acesta este locul în care are loc în fiecare zi ceremonia de schimbare a gărzii. Fațada sudică, ce se învecinează cu Slottsbacken, are o intrare monumentală cu coloane imense corintiene și statui foarte mari. Fațada nordică este încă cea originală din secolul al 17-lea, proiectul său fiind inspirat de Palatul Farnese din Roma. Multe dintre cele peste 600 de camere sunt deschise spre vizitare, inclusiv apartamentele regale în care se poate intra prin curtea exterioară. Aceste camere decorate foarte luxos sunt folosite pentru recepții și dinee oficiale, care au loc de obicei în galeria Carol al XI-lea al Suediei, o cameră cu un decor inspirat dupa camera oglinzilor de la Palatul Versailles. Urmează apartamentele de oaspeți, unde sunt găzduiți oaspeții oficiali ai Familiei Regale. Un etaj mai jos se află cele 14 camere Bernadotte unde se găsește și Sala Pillared, una dintre cele mai frumoase camere din intregul palat, fiind decorată în stil rococo cu 12 coloane ionice. Biblioteca Bernadotte conține colecția regală de carti iar Galeria Bernadotte este decorată cu portrete ale conducătorilor din Dinastia Bernadotte, actuala Casa Regală din Suedia. Tot aici se găsește și una dintre cele mai celebre camere din palat, Rikssalen (Sala Tronului). Tronul său din argint, creat în 1650 pentru încoronarea Reginei Cristina este unul din puținele lucruri care au supraviețuit dezastrului din 1697. Un alt loc demn de menționat din cadrul palatului este superba capelă regală, consacrată în anul 1754 și decorată de Carl Harleman în stil rococo.
Am intrat în Primaria din Stockholm care este un adevarat simbol al orașului. Acest obiectiv turistic, cu turnul său din cărămidă atât de reprezentativ pentru oraș, este probabil cea mai importantă realizare arhitectonică a secolului 20 în Suedia. Aici se decernează premiile Nobel în fiecare am la data de 10 decembrie.
Castelul Drottningholm este așezat pe o insulă, numită foarte sugestiv Insula Reginei, deoarece prima reședință regală a fost ridicată pe acest loc la sfârșitul secolului 16 pentru regina Ecaterina Jagellon ca reședință regală de vară. Ulterior, sub domnia reginei Hedviga Eleonora, castelul a fost reclădit în anii 1662 dupa un mare incendiu ce l-a mistuit aproape în totalitate. Corpul principal al castelului a fost ridicat de către arhitectul Nicodemus Tessin cel Bătrân, de data aceasta, care și-a terminat lucrarea după câțiva ani. Corpurile laterale au fost adăugate ulterior, cu turnulețele rotunde terminate cu cupolele verzi pe care le vedem astăzi. De-a lungul secolelor, interiorul castelului a fost decorat la început într-un stil baroc somptuos și foarte încărcat, că mai apoi stilul să devină unul din ce în ce mai rafinat, “furând” modele și tendinte atât franceze cât și engleze.
Uppsala, cea mai înaltă biserică scandinavă
Sfârşitul secolului al XIII-lea. Oraşul Uppsala. Suedia. Acestea sunt coordonatele principale de care se leagă construirea celei mai înalte biserici din Scandinavia, cu lungimea şi înălţimea de 120 de metri. Dacă în secolele al XVI-lea şi al XVII-lea catedrala a fost locul de încoronare a regilor suedezi, după trecerea la creştinism a devenit reşedinţă episcopală, sediu al arhiepiscopului Suediei.
Am ajuns și la Universitatea Uppsala care este cea mai veche universitate din Scandinavia. Aceasta a fost deschisă în anul 1477.
Ne-am îndreptat catre Norvegia, la Oslo, am vizitat Teatrul Naţional – cel mai mare teatru din Norvegia – situat între Palatul Regal şi clădirea Parlamentului. Clădirea Teatrului, datând de la începutul sec. XIX, are gravate pe faţada principală numele a trei personalităţi: Ibsen, Holberg şi Bjørnson. Plimbarea prin parcul din vecinătatea teatrului, foarte îngrijit, cu multe aranjamente florale, cu statui reprezentând artişti sau scene de teatru, cu fântâni arteziene, a fost pentru noi plăcută şi relaxantă.
Un pelerinaj cu totul și cu totul deosebit, o adevărată experiență culturală, un carusel al obiectivelor istorice și spirituale! Pelerinajul organizat de #BasilicaTravel – Țările Nordice a fost o reușită, o bucurie și o încântare!
Mulțumim pelerinilor pentru că au ales Basilica Travel, le aducem mulțumiri pentru că ni s-au alăturat în acest pelerinaj deosebit și diferit și Pr. Florentin Dorobanțu pentru frumoasele rânduri și purtarea de grijă.
Pelerinaj cu folos le dorim!