După ce în prima zi am străbătut Bulgaria și am făcut cunoștință cu Macedonia, o tara balcanica fost Iugoslava, cea de a doua zi a pelerinajului grupul nostru a petrecut-o în orașul Skopje, capitala Macedoniei.
Ne-au însoțit prin statuile prezente Alexandru cel Mare, Filip al II-lea și soția sa, Olimpia, Sfintii Chiril, Metodie, Clement și Naum.
Am vizitat atât orașul nou cât și partea veche; așadar am putut trăi contrastul dintre vechi și nou. Am putut face diferența între o Macedonia libera în exprimare și una aflata, demult e drept, sub sabia otomanilor.
Răul Vardar ne-a însoțit pretutindeni și ne-a povestit despre eroii pe care i-a văzut de-a lungul timpului.
Mâine avem o alta zi frumoasa, așa ca promitem sa revenim cu poze și informatii
Slava Ție Doamne, Celui ce ai făcut toate! Peisaje minunate ne-au însoțit în cea de a treia zi a pelerinajului în Macedonia. Am vizitat Manastirea Sfântul Pantelimon Nerezi situata pe versantul muntelui Vodno.
Pe lângă frescele bisericii, de o valoare incomensurabilă, așezarea manastirii ne-a oferit peisajul mirific asupra capitalei macedonene. Apoi am mers la 17 km în amonte, în canionul Matka; un lac artificial în care, dacă parcurgi vreo 3 kilometri cu bărcuțele localnicilor, poți descoperi una din cele 4 peșteri ale zonei.
Nici manastirea Sf Andrei zidita de voievodul Andrei nu s-a lăsat mai prejos; deși micuța ca dimensiuni, biserica are o pictura în tehnica fresca ce impresionează prin frumusețea chipurilor și cromatica.
Trăirea personajelor biblice se transmite prin simpla privire a acestora. Durerea lor pătrunde în sufletul pelerinului care își tine mintea în rugăciune. Spre seara, grupul nostru a fost cazat în orașul Ohrid pe care îl vom vizita mâine!
În a 4-a zi a pelerinajului am vizitat Ohridul. Biserici vechi, fresce de mii de ani și dovezi ale luptei creștinismului ortodox pentru a rezista în fața cotropitorilor. Sunt pagini din istorie ce nu vor putea fi șterse de nimic, pentru ca dacă cei ce au trăit acele momente vor tăcea, pietrele (din care sunt construite bisericile) vor grai!
Din păcate nu va pot împărtăși minunatele fresce de mii și sute de ani vechime, pentru ca fotografierea lor e interzisa. Dar aceasta interdicție are farmecul ei, pentru ca este o invitație pentru tine, cititorule pentru a veni aici sa le vezi și sa te convingi singur de minunăția acestor locuri!
În ziua de 26 septembrie grupul Basilica Travel a părăsit Macedonia, nu înainte de a vizita izvoarele lacului Ohrid și Manastirea Sfântul Naum ce adăpostește mormântul ctitorului.
Apoi a mers către Tirana, capitala Albaniei, unde într-un tur pietonal de aproape 2 ore a vizitat Palatul Prezidențial, catedrala Bisericii Ortodoxe din Albania, piața Skanderberg, moscheia Etem Bey și Turnul cu Ceas.
Am făcut cunoștință cu un oraș care în ciuda așteptărilor, este modern, curat și plin de viață. Zeci de cafenele te imbiau cu puternicul miros de cafea, iar locuitorii capitalei albaneze te impresionau prin calmitate și destinderea pe care o afișau într-o zi normala, de lucru.
GALERIE FOTO: