In perioada 6-17 octombrie, Agentia de Pelerinaje Basilica Travel a organizat, un pelerinaj in Egiptul Crestin.
Astazi, programul pelerinajului a inceput cu vizita la Platoul Giza. Aici se afla Cele 3 Piramide si Sfinxul, pe care participantii le-au admirat. A doua parte a zilei a fost dedicata Muzeului de Egiptologie din Cairo. In muzeu sunt expuse unele dintre cele mai importante vestigii ale Egiptului Antic. Am incheiat ziua cu o rugaciune de multumire.
Astazi 9 octombrie, programul pelerinajului s-a desfasurat in orasul Alexandria din nordul Egiptului. Dimineata, pelerinii au intrat in Catedrala Copta-Ortodoxa. Aici se afla mormantul Sfantului Evanghelist Marcu si o parte din moastele sale. Dupa ce s-au inchinat, pelerinii au plecat spre locul fostului Far din Alexandria. S-a facut o scurta oprire si la Biblioteca moderna, ridicata in memoria celei din Antichitate.
Momentul cel mai important al acestei zile a fost dedicat manastirii Sfantul Mare Mucenic Mina. In fata raclei cu sfintele moaste s-a citit acatistul sfantului. Dupa vizita in complexul monastic, grupul nostru s-a intors la Cairo.
A cincea zi a pelerinajului nostru s-a desfasurat in apropierea orasului El Fayoum, situat in vestul desertului egiptean. Pelerinii s-au inchinat in 3 manastiri cu semnificatii aparte. Prima oprire s-a facut la manastirea Sfantul Arhanghel Gavriil, unde sunt moastele sfintilor martiri din Fayoum.
A doua oprire s-a facut la manastirea El Azab unde sunt multe particele din moastele unor sfinti, precum ale Sfantului Arhidiacon Stefan, ale Sfintilor Cosma si Damian, ale Sfantului Mucenic Mercurie si ale multor alti sfinti mucenici si mucenite. Ultimul popas duhovnicesc s-a facut in manastirea Sfintei Fecioare Maria El Hamamat.
In acest ultim locas pot fi vazute zidurile pe care prin minune le-au consolidat un roi de albine. Pelerinii au cantat diferite tropare si s-au inchinat cu evlavie, bucurandu-se de locurile in care au ajuns.
Pelerinajul nostru in Egiptul crestin continua. Astazi am parcurs un traseu frumos si am mers catre sudul Egiptului. Pelerinii s-au inchinat in doua manastiri importante. Prima a fost manastirea inchinata Maicii Domnului, a carei istoric este legat de popasul Pruncului Iisus si al Maicii Sale impreuna cu Dreptul Iosif, in timpul Fugii in Egipt. Aceasta manastire este numita si Noul Ierusalim, datorita dimensiunilor ei impresionante.
Locasul este cunoscut sub numele El Muharak.
A doua manastire in care ne-am inchinat a fost cea numita Drunka. Aici este o pestera impunatoare, in care dupa traditie ar fi ultimul loc unde s poposit familia fugara, de unde s-a intors in Tara Sfanta.
Astazi 12 octombrie, pelerinajul nostru s-a concentrat asupra unei zone istorice marcanta din Egipt, orasul Luxor. Aici se afla mormintele regilor egipteni din Antichitate si o serie de temple, pe care le-au admirat pelerinii nostri. Templul reginei Hatshepsut, Colosii lui Memnon si Templul Karnak sunt cateva din obiectivele programului.
Pelerinajul a continuat astazi 13 octombrie, in pustia estica a Egiptului. Aici ne-am inchinat in doua manastiri importante. Primul locas unde ne-am oprit pentru rugaciune a fost manastirea inchinata Sfantului Cuvios Pavel Tebeul. Al doilea loc sfant in care ne-am inchinat a fost cea mai veche manastire din lume, ridicata de Sfantul Cuvios Antonie cel Mare. Ravna pelerinilor a fost mare, deoarece au dorit sa urce la pestera de nevointa a Parintelui monahismului. In drumul spre pestera am facut cateva popasuri, in timpul carora am citit acatistul Sfantului Antonie, pregatindu-ne cum se cuvine pentru a calca in acel loc. Ii multumim lui Dumnezeu pentru aceasta binecuvantare.
In ziua praznuirii Sfintei Cuvioase Parascheva, cu rugaciunile ei, grupul nostru de pelerini a ajuns in peninsula Sinai. Am participat la vecernie si cu evlavie am sarutat moastele Sfintei Mucenite Ecaterina. Pelerinii au vizitat muzeul manastirii Sfanta Ecaterina, in care sunt expuse icoane si manuscrise vechi, din primele secole crestine.
Ne-am inchinat cu evlavie in paraclisul Rugului Aprins, iar la ora 1.00, cu rugaciuni si cantari, am inceput sa urcam pe urmele lui Moise, unde a primit Tablele Legii. In varful muntelui s-a citit capitolul 20 din Cartea Iesirea, iar dupa ce am rostit rugaciuni si ectenii, am asteptat cu bucurie rasaritul unic in lume, vizibil de pe inaltimea Sinaiului. Multumindu-I lui Dumnezeu, am coborat la manastire, iar dupa micul dejun am plecat spre Cairo. Pe drum s-a citit in autocar Paraclisul Maicii Domnului.
Ultima zi a pelerinajului nostru s-a incheiat cu inchinare si rugaciuni, savarsite la cateva biserici si manastiri din Cairo.
Mentionam urmatoarele locasuri: manastirea Sfanta Fecioara Maria din El Zeitoun, Biserica Suspendata, Bisericile inchinate Sfintilor Serghie si Vah, Sfantului Gheorghe si Sfintei Varvara.
Ultimul nostru popas s-a facut in Biserica Maadi, inchinata, Maicii Domnului si unde dupa traditie a fost gasit Moise intr-un cos de trestie, plutind pe apa Nilului, fiind si locul din care Maica Domnului a trecut Nilul cu Pruncul Iisus in brate, impreuna cu Dreptul Iosif.
VIDEO – Pelerini Romani in Egiptul Crestin