Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ şi „Sfântul Mucenic Corneliu Sutaşul“ – Balta Albă din Protoieria Sector 3 Capitală, a organizat, în perioada 19-24 august 2019, un pelerinaj în Țara Moților. După rugăciunea de binecuvântare pentru ajutor în călătorie, pelerinii însoţiţi de părintele paroh Vasile-Cristian Niţă ,au plecat la drum cu un autocar al Agenţiei de Pelerinaj BASILICA TRAVEL a Patriarhiei Române.
Țara Moţilor este o regiune din centrul Munţilor Apuseni ai Transilvaniei, locuită de români, caracterizată prin faptul că este singurul loc din ţară unde există aşezări permanente la mare altitudine (peste 1.400 metri) care sunt locuite pe toată durata anului. Ca personalităţi marcante, Ţara Moţilor a dat pe Horea şi pe Avram Iancu, rămaşi în memoria Naţiunii Române ca şi Eroi naţionali, care au condus lupta de emancipare socială şi naţională a românilor în secolele al XVIII-lea, respectiv al XIX-lea.
Pe parcursul itinerariului spiritul-cultural de aprox. 1500 km, s-au înălțat rugăciuni în următoarele locaşuri sfinte: Mănăstirea Bascovele, Mănăstirea Cozia, Mănăstirea Pătrângeni, Mănăstirea Lupșa, Mănăstirea Poșaga, Mănăstirea Mihai Viteazul, Mănăstirea Râșca Transilvană, Mănăstirea Sfântul Ilie Albac, Mănăstirea Izbuc,Mănăstirea Crișan,Mănăstirea Lainici,Mănăstirea Horezu. Pelerinii au participat la Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, în sfintele locașuri s-au cântat pricesne iar la obiectivele culturale, s-au intonat cântece patriotice.
Au fost vizitate și următoarele obiective :
Cetatea Alba Carolina – fortăreață cu bastioane de tip Vauban, construită la începutul secolului al XVIII-lea în orașul medieval Alba Iulia pe Dealul Citadelei, având rol de fortificație strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman și de consolidare a puterii habsburgice pe plan local.
Muzeul Mineritului din Roșia Montană – unde au fost vizitate fostele galerii romane, formate din tuneluri lungi de zeci de kilometri și au fost admirate unelte pentru minerit, găsite de arheologi în ruinele fostului oraș și construcțiile folosite pentru separarea aurului de piatră, numite „șteampuri” alimentate de lacuri artificiale de acumulare numite „tăuri”.
Salina Turda – unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice subterane din lume. Îmbinarea armonioasă între mediul natural și sărat al minei cu elementele de design minimaliste și moderne creează o atmosferă unică.
Peștera Ghețarul Scărişoara se găseşte la o altitudine de 1165 m, la marginea platoului carstic Scărişoara. Lungimea totală a peşterii este de 720 m, având o adâncime de 105 m. Accesul se face printr-un aven de 48 de metri adâncime şi 60 de metri în diametru. Blocul de gheaţă are un volum de aprox.100.000 m3 şi o grosime maximă de 22,5 m şi se găseşte cantonat în Sala Mare, formând planşeul acestei săli, de unde se prelungeşte sub forma unor limbi de gheaţă în Rezervaţia Mare, Biserică şi Rezervaţia Mică. Prezența lui se datorează faptului că peștera constituie o adevărată capcană de aer rece, pătruns de la exterior în timpul fiecărei ierni.
Casa Memorială „Avram Iancu”din Incești – construită în jurul anului 1800, de către părinții lui Avram Iancu: Alexandru și Maria Iancu. Este o casă tipic moțească cu acoperiș țuguiat și terminat cu patru arcade semicirculare. Sunt expuse fotografii, documente de familie, obiecte personale, tunul, săbiile și fluierul lui Iancu, arme, drapele. Aici sunt păstrate și certificatele sale școlare de la Gimnaziul Crăiesc din Zlatna, protocolul crăiesc în care se află înregistrat Avram Iancu, testamentul lui, documente referitoare la pregătirea și desfășurarea Revoluției de la 1848 – 1849 din Transilvania
Dealul cu melci– un unicat geologic, fiind, totodată, unul dintre cele mai spectaculoase puncte fosilifere din Transilvania. Un deal de melci pietrificați de forme și mărimi variate. Cochilii de piatra a unor melci ce au trăit în aceste locuri pe vremea când aici, pe locul unde astăzi sunt Apusenii era o mare întinsă numită Tetis. Sub presiune și sub acțiunea timpului unul dintre marile bancuri de cochilii de melci s-a pietrificat.
Cascada Pișoaia – o splendidă cădere de apă de peste 18 metri înălțime, aflată pe un prag stâncos de calcare, înconjurată de o pădure de amestec conifere-foioase. Apele din zona sunt bogate în calcar și dau naștere unor splendide formațiuni calcaroase, de vârsta paleozoică, care măresc spectaculozitatea locului. Lângă cascadă se găsesc trei bolovani gigantici sculptați de vreme ce sporesc frumusețea locului.
Muzeul Aurului -simbol al orașului Brad din județul Hunedoara, este unic în Europa și al patrulea în lume după cele din Columbia, Taiwan și Peru. Are în vitrinele sale peste 1.300 de exponate din aur nativ şi mai mult de 1.000 de eşantioane minerale. Valoarea acestor piese este inestimabilă.Printre formele cele mai spectaculoase ale aurului nativ expuse în această colecție se remarcă cele denumite steagul dacilor, șopârlele din aur și un cristal pentagonal, unic în lume.
Castelul Corvinilor, numit și Castelul Huniazilor este cetatea medievală a Hunedoarei, unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România. Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în „Top 10 destinații de basm din Europa”
La final, participanții între care și un minigrup din localitatea ialomițeană Cosâmbești, au mărturisit că vor duce şi acasă binecuvântarea sfinților,bucuria şi starea de bine pe care le-au simţit în această călătorie duhovnicească în Țara Moților,fiind foarte mulțumiți de acest pelerinaj organizat prin intermediul Agenției de pelerinaje BASILICA TRAVEL” – ne-a relatat părintele paroh Vasile -Cristian Niță.