Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ şi „Sfântul Mucenic Corneliu Sutaşul“ – Balta Albă din Protoieria Sector 3 Capitală, a organizat, în perioada 17-23 august 2020, un pelerinaj în Ardeal și Maramureș . După rugăciunea de binecuvântare pentru ajutor în călătorie, pelerinii însoţiţi de părintele paroh Vasile-Cristian Niţă au plecat la drum cu un autocar al Agenţiei de Pelerinaj BASILICA Travel a Patriarhiei Române.
Pe parcursul itinerariului spiritul-cultural de aproximativ 1800 km.,s-au înălțat rugăciuni în următoarele locaşuri sfinte: Mănăstirea Cozia, Mănăstirea Dumbrava, Mănăstirea Mihai Vodă, Catedrala Mitropolitană din Cluj, Mănăstirea Nicula, Mănăstirea Cășiel, Mănăstirea Rohia, Mănăstirea Bixad, Mănăstirea Săpânța Peri ,Mănăstirea Bârsana, Mănăstirea Dragomirești, Mănăstirea Moisei, Mănăstirea Pasul Prislop, Mănăstirea Dorna Arini, Mănăstirea Toplița, Mănăstirea Izvorul Mureșului, Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc, Mănăstirea Ciolanu.
Au fost vizitate și următoarele obiective : Obeliscul de la Turda – Înalt de 1601 cm, pentru a evoca anul morții domnitorului, are trei laturi, simbolizând cele trei principate romane unite sub Mihai Viteazul în anul 1601. În vecinătate se ridică, semeață, Biserica Mihai Vodă, copie după Biserica Mihai Vodă din București.
Cimitirul Vesel din Săpânța – constituie opera de o viață a renumitului sculptor, pictor și poet popular Ion Stan Pătraș, continuată de ucenicii săi. Prin unicitatea lui în lume, cimitirul de la Săpânța se înscrie între marile valori ale culturii universale, iar la Simpozionul Monumentelor Funerare, care s-a ținut în Statele Unite ale Americii în 1998, a fost clasat primul din Europa și al doilea din lume după cel din Valea Regilor – Egipt.
Complexul de la Mănăstirea Rohia – compus din : Casa de stejar, Casa stăreției, Casa cu paraclis, ce adăpostește o bibliotecă impresionantă, Casa Poetului și chilia monahului Nicolae Steinhardt, Altarul de vară, Poarta maramureșeană, Casa Albă și Muzeul.
Ansamblul Statuar „Bogdan Întemeietorul, Voievod al Maramureșului și Primul Domn al Moldovei”, din localitatea Bogdan-Vodă (Cuhea), locul de unde, în urma cu peste șase secole, voievodul Maramureșului a trecut munții împreună cu nobilii săi și s-a așezat în scaunul Moldovei.
Grupul Statuar din Moisei -realizat de Vida Gheza, în memoria celor 29 de români uciși la 14 octombrie 1944 de trupele horthyste aflate în retragere .
Cascada Cailor – una dintre cele mai frumoase cascade din România, formată pe versantul nordic al Munților Rodnei, în apropierea stațiunii turistice Borșa. Apa rezultată din topirea zăpezii și din ploi se adună într-un circ glaciar și de acolo de pe versantul abrupt al Rezervației Piatra Rea se prăvălește formând cascada în mai multe trepte cu căderi succesive de 40 m., apoi 20 m. și din nou 40 m.
Lacul Știol – lac glaciar situat în Munții Rodnei, la o altitudine de 1800 m, la poalele Vârfului Gârgălău (2159 m). Lacul se mai numește și Lacul Izvorul Bistriței Aurii, pentru că de-aici izvorăște râul Bistrița.
Mausoleul Eroilor de la Toplița- construit din inițiativa Societății „Cultul Eroilor “ și inaugurat în anul 1925. La baza monumentului se găsește osuarul ce adăpostește osemintele a 771 de militari români căzuți în această regiune în bătăliile anului 1918.
Mănăstirea Franciscană din Șumuleu Ciuc – adăpostește statuia Fecioarei Maria, sculptată din lemn de tei între 1510-1515, cu o înălțime de 2,27 m., fiind cea mai mare din lume. Reprezintă pe „Femeia Îmbrăcată în Soare”, sub picioarele ei se află luna, în jurul capului o coroană din 12 stele, în mâna dreaptă se află un sceptru, pe braţul stâng îl ţine pe Pruncul cel Sfânt, copilul Iisus.
Cetatea Prejmer -construită în 1211 de către Cavalerii Teutoni, în stil gotic, ce înconjoară Biserica Fortificată din localitate ,fiind una dintre cele mai bine păstrate fortificaţii din Europa.
Pelerinajul a inclus ascensiune cu telescaunul din Stațiunea Borșa în Munții Rodnei și călătorie de 6 ore cu Mocănița de la Vişeu de Sus pe ultima cale ferată forestieră cu abur din lume. Construită ca şi soluție tehnică mai favorabilă pentru transportul materialului lemnos decât cel pe apă, calea ferată forestieră funcționează şi astăzi, atât pentru rolul inițial, cât şi pentru transportul turiştilor.
Pelerinii au participat la Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Cluj și la cea Arhierească oficiată de Preasfințitul Andrei în Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc iar la mănăstiril Cășielu și Dragomirești, au primit povețe de la protosinghelul Serafim Bădilă și starețul Sofronie Perța.
În sfintele locașuri s-au cântat pricesne iar la Grupul Statuar și Mausoleul Eroilor au fost intonate cântece patriotice, ne- a comunicat părintele paroh Vasile- Cristian Niță.