În perioada 18-23 iulie un grup de pelerini efectuează un pelerinaj istorico-religios în Ungaria – Slovacia – Cehia – Austria.
Am vizitat Bratislava, orașul încoronării Mariei Tereza și am descoperit un oras în care istoria este prezentă la fiecare colțișor.
Praga, capitala de pe malul râului Vltava cu Cetatea Istorica, podul Carol, Biserica Thin, Piața Primăriei și restul obiectivelor ce taie răsuflarea tuturor.
Secolul al XIV-lea, și mai ales domnia regelui de origine cehă Carol al IV-lea, care a devenit și rege al Italiei, rege al românilor și împărat romano-german, este considerată a fi epoca de aur a istoriei Cehiei. De importanță deosebită a fost fondarea Universității Caroline la Praga, în 1348, construcția Podului Carol, Pieței Carol și aducerea aproape de terminare a castelului de la Praga și a Catedralei Sfântul Vitus.
Potrivit Guinness Book of Records, Cetatea din Praga este cea mai vastă incintă fortificată veche din lume, ocupând o suprafață de aproape 70.000 m2, cu o lungime de aproximativ 570 de metri și o lățime medie de aproximativ 130 de metri.
Viena, oraș ce a fost secole la rând capitală imperială și reședință a familiei imperiale de Habsburg, ceea ce a dus la dezvoltarea sa ca unul dintre cele mai importante centre culturale și politice ale Europei.
Aici am vizitat apartamentele imperiale, Biserica Sfântul Ștefan, casa lui Mozart s.a.
Aici ne-am bucurat de participarea la Sfânta Liturghie la Biserica Româneasca din Viena, unde Pr. Emauel Nuțu s-a îngrijit de pelerinii români, organizând după Sfâmta Liturghie o agapă.
Am ajuns și la Budapesta, oraș încântător și capitala Ungariei unde, am vizitat principalele obiective turistice.
Grup păstorit cu grijă de Diac. Florentin Dorobanțu