Un nou pelerinaj organizat de Basilica Travel, în perioada 4-10 iunie, cu pelerini din mai multe locuri ale țării noastre, desfășurat în cele mai bune condițîi, deși pe unii poate i-ar îngrijorat temperatura din această perioadă.
Pelerinii s-au bucurat de vizitarea și contemplarea la cele mai importante locașuri de închinare din Țara Sfântă.
Menționăm orașul Nazaret, locul copilăriei Domnului Hristos, Muntele Tabor, unde Mântuitorul S-a schimbat la Față, arătându-ne lumina Învierii, întărindu-ne in credință și pe noi prin Apostolii Săi si ne-a aratat starea la care noi trebuie să ajungem.
Pe Muntele Fericirilor ne-am adus aminte citind Predica de pe Munte, pe care Domnul a rostit-o pentru a ne arăta împlinirea Legii Vechi și ieșirea noastră din a fi oameni de suprafață.
La Capernaum ne-am amintit de multele minuni pe care Stăpânul tuturor le-a săvârșit, arătându-ne și nouă motivul Întrupării Sale, iar prin rugăciunile noastre sperăm să ne vindece tainic și pe noi de bolile păcatului.
Am parcurs Calea Crucii, cu speranța Învierii, străduindu-ne după putere să contemplăm la Sfintele Sale Patimiri, pentru a nu mai sluji păcatului și urmându-l pe talharul care s-a pocăit în ultimul ceas, i-am cerut iertare pentru insuficiențele și răutățile noastre.
Ne-am bucurat nespus la Betleem, în Biserica închinată Nașterii Domnului și i-am adus dupa putere credința în loc de aur, faptele bune în loc de tămâie și străduința de a începe o viață nouă, în loc de smirnă. Ne-am asemănat magilor prin călătorie și mironosițelor prin bucuria Învierii.
Am văzut Muntele Măslinilor și ne-am amintit de Intrarea lui Hristos în Ierusalim pe la poalele acestuia. Am înălțat rugăciuni în locul Înălțarii Sale, cu speranța că și noi vom fi cândva acolo, alături de El.
La mănăstirea Sfântul Sava, ne-am smerit văzând viața monahilor și am făgăduit să ne înnoim cugetele noastre.
La râul Iordan, cu gandul nevredniciei am intrat în apa pecetluită de Hristos, ca început nou al umanității.
L-am rugat pe Sfântul nostru iubit, Ioan Iacob de la Neamț, a carui prezență este copleșitoare în mănastirea Hozeva, să ne călăuzească la ceruri.
Am văzut Muntele Carantaniei, unde Domnul l-a biruit pe Satana, și ne-am amintit de cuvintele providențiale ale lui Dostoievski legate de acest episod, ca “aceste trei ispitiri, preconizează întreaga desfășurare de mai târziu a istoriei lumii, constituind totodată cele trei formule în care se îmbină toate contradicțiile istorice nerezolvate ale firii omenești.”
Toate locurile pe care le-am vizitat, am încercat să rămâna pentru pelerini, imagini vii și modalități de a-i ajuta pe cei de lângă noi, ca în felul acesta să fim în veci cu Hristos. Pelerinajul este cunoaștere, dar și zidire sufletească atunci când este înteles.