Prima zi a pelerinajului nostru din Israel – Egipt a inceput cu vizita la Platoul Giza din Cairo. Aici pelerinii au admirat Cele 3 Piramide reprezentative ale Egiptului si impresionantul Sfinx.
In a doua parte a zilei, pelerinii au ajuns in locuri profund spirituale. “Biserica Suspendata”, inchinata Preasfintei Fecioare Maria Maica Domnului a deschis participantilor o stare de meditatie si rugaciune. Aici se afla asezate racle cu particele din moastele a mai multor sfinti. Dupa ce s-au inchinat, participantii au cantat impreuna cantari sfinte si au rostit rugaciuni.
In biserica Ortodoxa Sf. M. Mc. Gheorghe, pelerinii au sarutat lantul folosit pentru arestarea si ducerea marelui Sfant purtator de biruinta la locul martiriului. In temnita acestuia , in biserica si in timpul atingerii lantului, pelerinii s-au rugat si au cantat mai multe cantari bisericesti.
Biserica inchinata sfintilor mucenici Serghie si Vah, pelerinii au sarutat sfintele moaste si au cantat troparul sfintilor. Dupa citirea unor rugaciuni, participantii au plecat spre biserica inchinata Sf. M. Mc. Varvara. Prima zi a pelerinajului s-a incheiat cu o rugaciune de multumire. Pelerinii au vizitat si Muzeul de Egiptologie.
A doua zi a pelerinajului a inceput, rostind rugaciuni iar pelerinii au plecat spre Wadi El Natroun sau Desertul Nitria. Aici se afla frumoasele si importantele manastiri copte in care s-au nevoit unii din marii sfinti cuviosi din secolul al IV-lea.
Manastirea Sfantul Macarie cel Mare a fost locul in care s-au oprit pelerinii. Dupa ce li s-au prezentat date despre locas, pelerinii s-au inchinat la moastele celor 3 sfinti care au vietuit aici si care au purtat numele Macarie.
Al doilea locas sfant in care s-au rugat pelerinii nostri a fost manastirea El Surian. Aici se afla o parte din moastele Sfantului Efrem Sirul. Participantii au avut prilejul sa se inchine si in locul de nevointa al Sfantului Cuvios Paisie cel Mare. A 3 a manastire in care pelerinii romani s-au inchinat cu evlavie si bucurie, a fost manastirea Sfantul Paisie cel Mare, unde sunt si moastele acestui mare parinte duhovnicesc si locuitor al pustiului.
Ultimul popas duhovnicesc al pelerinilor s-a facut in manastirea Baramous sau “Manastirea Romanilor”. Este locul convertirii si ascensiunii duhovnicesti al lui Moise Arapul sau Moise cel Negru. Un fost talhar care s-a intalnit cu Hristos in aceasta manstire si care a murit Va martir in acest loc. Moastele sale sunt asezate in manastire spre inchinare. Tot aici s-au nevoit si sfintii Maxim si Dometie, fiii imparatului Valentinian I. Bucuria pelerinilor nu poate fi descrisa in cuvinte. O experienta duhovniceasca inalta, credem ca ar fi cuvantul potrivit pentru aceasta minunata zi.
Cea de-a treia zi a pelerinajului pelerinii au ajuns astazi la Catedrala Sfantul Apostol Marcu din Alexandria. Aici s-au inchinat la moastele Sfantului Evanghelist Marcu si la cele ale Sfantului Atanasie.
Cele doua locuri istorice importante si reprezentative pentru orasul Alexandria, Fortareata Qaitbey, ridicata pe locul celebrului Far si Biblioteca Alexandrina au fost admirate de pelerini. In Alexandria au fost prezentate date istorice referitoare la activitatea Scolii Catehetice a lui Clement, Panten si Origen, precum si cateva elemente despre neoplatonism.
Cel mai important popas al pelerinilor s-a facut in Manastirea Sfantul Mare Mucenic Mina. Aici, participantii s-au inchinat la moastele sfantului si au citit impreuna acatistul in fata raclei.
La intoarcere, in autocar s-au citit rugaciuni de multumire si au fost rostite cuvinte din invataturile Sfintilor Parinti egipteni.
Pelerinajul nostru a continuat de la Taba din Egipt spre Tara Sfanta. Am oprit la statuia din piatra ce aminteste de sotia lui Lot, nepotul lui Avraam. Pelerinii s-au oprit si in dreptul fortaretei Masada, pe care au fotografiat-o.
Pelerinii s-au oprit la Marea Moarta, unde au avut timp liber. Primul popas duhovnicesc s-a facut la Manastirea Sfantul Gherasim de la Iordan. In manastire ne-am inchinat la sfintele moaste si la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. In Ierihon pelerinii au vazut manastirea Carantania dintr-un loc de privire panoramica. Ziua s-a incheiat cu inchinare si rugaciuni in biserica ortodoxa Dudul lui Zaheu.
Astazi 28 septembrie, pelerinii s-au inchinat in manastirea ortodoxa de pe Muntele Maslinilor si in paraclisul Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul.
Manastirea Pater Nostru si Capela Dominus Flevit au fost Inca doua popasuri importante pentru grup.
Manastirea Sfanta Maria Magdalena, Gradina Ghetsimani si Biserica Mormantul Maicii Domnului cu Grota Tradarii au fost urmatoarele locuri de inchinare ale participantilor.
Pelerinii s-au indreptat spre Muntele Sion. Aici s-au inchinat in locul Foisorului de Sus, unde Domnul a spalat picioarele ucenicilor si s instituit cele trei Sfinte Taine: Impartasirea, Spovedania si Preotia.
Pelerinii s-au inchinat in biserica benedictina Adormirea Maicii Domnului, ridicata in locul unde Sfanta Fecioara Maria a adormit.
Ultimul popas al pelerinilor s-a facut la Asezamantul Romanesc din Ierusalim unde parintele Teofil, Superiorul Asezamintelor Romanesti din Tara Sfanta, le-a vorbit pelerinilor si le-a citit rugaciuni de binecuvantare.
Astazi 30 septembrie, pelerinii s-au inchinat in manastirea Sfantul Gheorghe Hozevitul din pustiul Wadi Kelt. Aici am avut bucuria sa ne intalnim cu alte doua grupuri de pelerini romani, care au venit in Tara Sfanta prin Agentia Basilica Travel.
Toate grupurile au participat la acatistul Sfantului Ioan Iacob si s-au inchinat la moastele acestuia.
De la Hozeva am venit in Ierusalim. Am inceput programul cu inchinare in Biserica Sfanta Ana. Am trecut pe langa Scaldatoarea Vitezda, unde Mantuitorul a vindecat un olog si am intrat pe Calea Crucii.
Pe Calea Crucii am oprit la fiecare statie si am citit pericopele evanghelice referitoare la Patimirile Domnului.
In timp ce pelerinii mergeau pe Calea Durerii Domnului, impreuna au cantat imnele “Crucii Tale ne inchinam Stapane…” si “Sfinte Dumnezeule”…
In Biserica Sfantului Mormant, pelerinii s-au inchinat pe Golgota, In Sfantul Mormant, la Piatra Ungerii, in Altarul lui Adam , Altarul Butucilor, in locul unde Sfanta Elena a gasit lemnul Sfintei Cruci si pe toate altarele din Locasul Sfant.
Ziua s-a incheiat cu rugaciuni de multumire.
Astazi 1 octombrie, grupul nostru de pelerini au calatorit pe urmele Mantuitorului nostru Iisus Hristos la muntele Tabor. Aici s-a citit pericopa evanghelica, s-au facut rugaciuni, iar in timpul cat pelerinii s-au inchinat la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului au cantat tropare si au fost miruiti cu untdelemn binecuvantat.
In Cana Galileii, ne-am inchinat in biserica ridicata in amintirea primei minuni savarsite de Domnul,prefacerea apei in vin.
Orasul Capernaum a fost un popas important pentru grupul nostru. Aici ne-am inchinat in biserica ridicata deasupra casei lui Petru. S-au citit pericope evanghelice referitoare la activitatea Domnului in Capernaum: vindecarea slugii sutasului roman, vindecarea soacrei lui Petru, chemarea vamesului Matei si vindecarea slabanogului. In situl arheologic a fost vizitata sinagoga si ruinele unor vechi locuinte.
Biserica Ortodoxa din Capernaum a umplut de emotie si bucurie sufletele pelerinilor. Aici ne-am inchinat si am participat la rugaciuni.
Tabgha este locul unde Mantuitorul a inmultit painile si pestii. Pelerinii s-au inchinat in aceasta biserica si au meditat la minunea savarsita aici de Domnul.
Ne-am inchinat in biserica Sfantul Petru ridicata deasupra pietrei pe care a stat Mantuitorul atunci cand s-a petrecut pescuirea minunata. Am citit pericopa evanghelica a pescuirii minunate si am savarsit rugaciuni de multumire si iertare catre Dumnezeu.
Ziua s-a incheiat cu o plimbare pe Marea Tiberiadei, cu o copie a barcii ucenicilor Domnului si am ascultat pericopele evanghelice referitoare la minunile Domnului savarsite langa apa si pe corabie.
GALERIE FOTO: