Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfinţit în 12 decembrie 2015, după Sfânta Liturghie, pictura restaurată a Catedralei Sfântul Spiridon – Nou din Bucureşti, fiind înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Alături de Preafericirea Sa s-a aflat şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a oficiat şi Sfânta Liturghie înaintea slujbei de sfinţire. Evenimentul a avut loc chiar în ziua sărbătoririi Sfântului Spiridon, ocrotitorul spiritual al lăcaşului de cult.Au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor de stat şi ai altor instituţii publice, precum şi sute de credincioşi.
În cuvântul de învățătură, Patriarhul României a spus că restaurarea unei biserici are, pe lângă semnificația estetică, și una spirituală.
„Restaurarea este o necesitate artistică, dar dincolo de aceasta este şi o icoană, o imagine, o metaforă, un simbol, lucrare simbolică pentru că după ce se înnoieşte o Biserică prin restaurare tot aşa şi noi în viaţa duhovnicească din când în când trebuie să înnoim chipul lui Dumnezeu în noi. Chipul mai ales al lui Hristos pe care l-am primit luminat, sfinţit, atunci când ne-am botezat. Şi aceasta se face prin lacrimile pocăinţei, prin începutul bun, prin înduhovnicire citind cărţi duhovniceşti, având convorbiri duhovniceşti cu oameni înduhovniciţi, şi prin toată lucrarea faptelor bune se restaurează chipul lui Hristos de la botez în noi”, a spus Preafericirea Sa.
De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit și despre însemnătatea picturii unei biserici.
„Patru rosturi sunt principale: mărturisirea credinţei, chemarea la rugăciune şi comuniune, învăţarea din viaţa sfinţilor a trăirii în Hristos şi cererea către ei ca să se roage pentru noi. De abia în al V-lea rând pictura este o podoabă estetică, o frumuseţe şi această frumuseţe nu este făcută pentru a fi admirată în sine, ci este făcută cu scopul de a ne trimite la o frumuseţe cerească nevăzută, dar reală, la slava Împărăţiei Preasfintei Treimi.
După oficierea slujbei de sfințire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit mai multe volume lăcaşului de cult. De asemenea, Preafericirea Sa a oferit ordine şi diplome omagiale persoanelor care s-au implicat la consolidarea şi restaurarea Catedralei Sfântul Spiridon Nou – Paraclis Patriarhal, după cum urmează:
– Ordinul Sfântul Apostol Andrei pentru clerici acordat Pcuv. Arhim. Veniamin Goreanu;
– Ordinul Sfântul Ioan Gură de Aur pentru clerici acordat Pc. Pr. Vicar patriarhal Ionuţ-Gabriel Corduneanu, Pcuv. Arhim. Dimitrie Irimia, şi Pc. Pr. Remus Silviu Marian;
– Diploma omagială Sfântul Ioan Gură de Aur cu medalie pentru Pc. Pr. Teodor Gradinaciuc;
– Ordinul Sfântul Apostol Andrei pentru mireni acordat Dlui Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte;
– Ordinul Sfântul Ioan Gură de Aur pentru mireni oferit Dlui Florinei Frunză, director în cadrul Secretariatului de stat pentru culte, Dlui Cezar Păvălaşcu, şef serviciu Secretariatul de stat pentru culte;
– Ordinul Sanctus Stephanus Magnus pentru mireni acordat Dlui Andrei Ungar, director cabinet Secretariatul de Stat pentru Culte, Dlui Aurel Drăguş, Consilier patriarhal, Fam. Uviu, Mihaela şi Rareş Cojoc;
– Ordinul Maria Brâncoveanu pentru Doamna Gabriela Militam şi Doamna Elena Checiu;
– Diploma omagială Sfântul Ioan Gură de Aur cu medalie acordată Dnei Rodica Nimara, director economic AMPT, Fam. pictori Ştefăniţă Alexandru şi Gabriela, Dnei Luminiţa Tache, Dlui Cosmin Bănuţă, director COMDAV SRL, şi Dlui Costică Moroiu.
La final, Preacuviosul Părinte Arhim. Veniamin Goreanu a mulțumit Preafericitului Părinte Daniel pentru oficierea slujbei de sfințire a picturii restaurate, Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru oficierea Sfintei Liturghii, precum și binefăcătorilor locașului de cult și credincioșilor care vin la fiecare Sfânta Liturghie pentru a se ruga împreună cu soborul de preoți al Catedralei Sfântul Spiridon – Nou.
În cadrul Sfintei Liturghii de astăzi, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a hirotonit întru preot pe Diac. Gabriel-Viorel Ştefan pe seama Parohiei Căciulaţi, Protopopiatul Ilfov Nord.
Sărbătoarea de hram a început din seara zilei de 12 decembrie 2015 cu săvârşirea Slujbei Privegherii de către Preacuviosul Părinte Arhimandrit Veniamin Goreanu, Consilier patriarhal, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
Racla cu sfintele moaşte ale Sfântului Spiridon a fost aşezată de dimineaţă spre închinarea credincioşilor într-un baldachin special amenajat în curtea lăcaşului de cult. Pelerinajul la sfintele moaşte continuă până în această seară.
Lucrările de restaurare a picturii ce a fost realizată în urmă cu 155 de ani de cunoscutul pictor Gheorghe Tăttărescu au început în anul 2013.
Locaşul de cult a fost construit între anii 1852-1858 şi este încadrat în categoria monumentelor istorice de importanţă naţională.
– See more at: http://basilica.ro/sfintirea-picturii-catedralei-sfantul-spiridon-nou-110951.html#sthash.Lz2GsWvy.dpuf